8 maart: Internationale Vrouwendag

Meer aandacht hoofd-hart-hormonen connectie

Op Internationale vrouwendag, 8 maart lanceren Dorenda v Dijken, Janneke Wittekoek en Sandra Kooy (Hoogleraar psychiatrie en weet veel over vrouwen met ADHD en menopauze) het Hoofd Hart Hormonen Netwerk: H3

Recent onderzoek laat zien dat ADHD, hartklachten en hormonale stemmingswisselingen vaak bij dezelfde patiënten voorkomen. Vrouwen met ADHD hebben meer last van hart – en hormonale klachten dan gemiddeld en lopen hier onnodig lang mee rond. Naar aanleiding van de uitkomsten van dit onderzoek, lanceren psychiater prof. dr. Sandra Kooij, cardioloog dr. Janneke Wittekoek en gynaecoloog drs. Dorenda van Dijken op 8 maart 2023 het Hoofd-Hart-Hormonen (H3) Netwerk.

Het H3-netwerk wordt het eerste niet gesponsorde dus geheel onafhankelijke medische online platform met als doel om geïntegreerde zorg te stimuleren en te faciliteren om zo de zorg voor vrouwen te verbeteren. Met het H3-netwerk wordt kennis voor zowel professional als patiënt toegankelijker, waardoor vrouwen sneller en beter behandeld kunnen worden.

Empowerment van patiënt en professional
Via Webinars, vragenlijsten en e-learnings wordt kennis beschikbaar gesteld voor de zorgprofessional en ervaringsdeskundige. „Vrouwen staan nu bijvoorbeeld op de wachtlijst bij zowel een psychiater als bij een gynaecoloog. Door de multidisciplinaire samenwerking te stimuleren en faciliteren wint de patiënt tijd en kan zij eerder geholpen worden,” zegt gynaecoloog Dorenda van Dijken.

Vrouwen met ADHD meer last van hart – en hormonale klachten
Het is al langer bekend dat een groot aantal vrouwen onnodig lang rondloopt met gezondheidsklachten. Zo blijkt dat vrouwen met bijvoorbeeld ADHD bovengemiddeld vaak last hebben van hormonale stemmingswisselingen/depressie en hartklachten, vooral in de periode rond de overgang. Ook zijn er nog veel misverstanden over bijvoorbeeld ADHD bij vrouwen, hartproblemen bij vrouwen, de overgang en hormoontherapie, waardoor vrouwen niet de hulp krijgen die ze nodig hebben en/of onnodig lang op de wachtlijst staan: de ultieme reden om het H3-netwerk te creëren.

„Als cardioloog houd ik me al jaren bezig met hartklachten bij vrouwen. De laatste tien jaar zie ik steeds vaker dat deze klachten voortkomen uit een stukje onderliggend psychisch lijden of hormonale problemen. Daarom is het belangrijk om de juiste zorg te integreren en krachten te bundelen,” zegt cardioloog dr.Janneke Wittekoek.

35% van de vrouwen met hartklachten heeft ook ADHD
Mannen en vrouwen hebben even vaak ADHD. Bij vrouwen wordt dit echter vaak pas ontdekt tijdens de overgang. Uit recent onderzoek van PsyQ is naar voren gekomen dat vrouwen met ADHD twee tot drie keer zo vaak premenstruele, postnatale en overgangsklachten hebben als de algemene bevolking. Uit een screening bij HeartLife Klinieken scoorde meer dan 1 op de 3 vrouwen met onbegrepen hartklachten ook positief op een scorelijst voor ADHD. „Ons onderzoek is nu gericht op ADHD, maar we verwachten dat ook vrouwen met andere psychische klachten zoals een bipolaire stoornis, PMDD, autismespectrum-stoornis, angst en/of depressie vergelijkbare klachten hebben als vrouwen met ADHD. In de toekomst hopen we daar meer onderzoek naar te kunnen doen,” aldus psychiater prof. dr. Sandra Kooij. Voor al deze vrouw- specifieke klachten biedt het H3-netwerk hopelijk een uitkomst.

Tot slot; „We willen dat zoveel mogelijk zorgprofessionals en ervaringsdeskundigen zich bij ons aansluiten om het H3-netwerk nog meer kracht en samenwerking te kunnen laten bieden.”

Op woensdag 8 maart wordt het H3-netwerk officieel gelanceerd via www.h3-netwerk.nl.
Bovenstaande informatie en foto zijn van het Hoofd Hart Hormonen netwerk.
De VVOC is graag een van de samenwerkende partijen.

Realisatie: internetbureau Duidelijk Online

envelopephone-handsetmapcalendar-full